Болницата в Пазарджик моли за помощ, коронавирусът изкара от строя много медици

0
37
Снимка: архив

Има четирима доброволци, трябват обаче реаниматори

Ръководството на пазарджишката многопрофилна болница се обърна с молба за помощ към останалите здравни заведения в страната. За да заработи най-голямото интензивно отделение в областта, е необходимо попълване на персонала, съобщава БНР.

14 са заразените медици, които се лекуват в домовете си и сега отделението разполага само с трима лекари, които вече са изтощени.

В разпространеното до медиите писмо се казва, че болницата в Пазарджик има спешна нужда от лекари анестезиолози, реаниматори и специализирани в тази дейност медицински сестри. „Помогнете, за да може да заработи интензивното отделение, което е жизнено важно за жителите на областта“, се казва в писмото.

Към момента единственият лекар доброволец е д-р Кристина Дечева, която е пристигнала от Мюнхен. Тя е завършила медицинското си образование там, като е защитила и дисертация в областта на онкологията.

В болницата има още трима доброволци, една медицинска сестра и двама спортисти, които покриват част от санитарните задължения. Недостигът на реаниматори обаче е голям, затова е и апелът за помощ, съобщават от ръководството на пазарджишката болница.