На заседание на МС: Пътна карта и 5 хеликоптера за спешната помощ по въздух

0
43
Снимка: МС

Остава ни ваксината като спасителен пояс, казва премиерът

Пътна карта, разработена от здравното ведомство за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани, представил здравният министър Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета, съобщиха от Дондуков 1. Ангелов докладвал за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на военното ведомство.

„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочил Ангелов. Той добавил, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, напомнил Борисов.

Премиерът акцентирал, че за целта е необходима стройна организация и възложил осигуряването й на здравния министър. Борисов бил категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

В рамките на първото за 2021 година правителствено заседание Борисов изтъкнал, че страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от COVID-19.

„Изпратихме една трудна година, от февруари до декември – пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности“, отбелязал премиерът.

Борисов изтъкнал, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

„Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането“, посочил още той и добавил, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа. „Оттук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно президентът Радев“, отбелязал Борисов.

В началото заседанието свещеници благословиха по случай Богоявление премиера Борисов и членове на Министерския съвет.