Борисов: Взехме решения в подкрепа на младите хора, за да може, след като ги обучим добре, да излязат на протест /обобщение/

0
231
Бойко Борисов Снимка: МС

Правителството отпусна пари за училища, студентски общежития, семейства с деца до 14 г., спешна помощ и болници

„Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. За да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест“, каза на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов.

Правителството отпуска до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

„От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“, коментира Борисов.

Образователният министър Красимир Вълчев разясни, че студентските общежития са 140. „Голяма част от тях са в относително добро състояние, но има такива, които трябва да бъдат ремонтирани. Част от парите ще бъдат предоставени по бюджетите на висшите училища“, каза Вълчев. „Искам да се срещнеш с ректори, декани, студентските съвети… От тях да се излъчат представители, парите ще ги даваме на висшите учебни заведения, една малка част ще останат за студентски столове. Те да са инвеститорският контрол, те да наблюдават разходването на парите, изготвянето на проектите, санирането, защото това е една прекрасна мярка за тях“, нареди Борисов.

Кабинет реши да даде 16 586 976 лева на училищата. „Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия“, съобщи премиерът. Парите са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

Правителството реши да подкрепи семействата с деца до 14 години по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата от 610 лв. месечно. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 се осигуряват по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители, коментира премиерът.

„Така че, спокойно можеш Деница (социалният министър Деница Сачева – б.р.), докато ти викат „оставка“ да обявиш тази мярка“, каза Борисов. Социалният министър Деница Сачева вчера обсъди с представители на Асоциация „Родители“ възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година заради случаи на COVID-19.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на спешната помощ.

Правителството отпуска и 2,4 милиона лева за свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика, обясни Борисов.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

Кабинетът гласува и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура. „С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани“, изтъкна премиерът.