Борисов в интервю за македонска тв: Ние с теб на какъв език говорим? Кой ни е преводач?

0
379
Снимка: архив

Имаме толкова много история, че тя ни е в повече, допълва премиерът

Премиерът Бойко Борисов даде интервю за македонската телевизия „Сител“ по повод появилите се информации в Северна Македония, че България блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на съседката ни към ЕС.

„На последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония и Албания, така че всичко е в ръцете на македонците. Ние сме държавата, която първа започна и с договора за добросъседство направи възможно да се говори изобщо за присединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри“, казва българският премиер. Борисов добавя, че е защитавал Северна Македония в Европейския съвет тогава, когато „искаха въобще да не ви включат в преговорите“.

„Ние на какъв език говорим сега с тебе? При теб кой е преводач? При мен кой е преводач? Ето това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече“, допълни Борисов.

Според телевизия „Сител“ нашият премиер е казал още, че България е поставила условия за македонския език при старта на преговорите с ЕС на Северна Македония.