Борисов: Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на „Булгаргаз“, от тях 59 млн. отиват в „Топлофикация – София“

0
23
Снимка: Правителствена информационна служба

Очаквам утре да има хубава карикатура, заяви премиерът

Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на „Булгаргаз“, обяви премиерът бойко Борисов по време на извънредното заседание на кабинета. По думите му от тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София“, за газоразпределителните дружества – 22 милиона, за химическата промишленост – 52 милиона и за стъкларската – 16 милиона.

„Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България“, изтъкна Борисов. България и Русия договориха с 42% по-ниска цена на газа.

Борисов уточни, че цената на природния газ в момента е двойно по-ниска за страната – към днешна дата е с 53% по-ниска. От 31 март спрямо 1 юни е 53% намаление на цената, уточни той.

„Да знаете защо е тази ярост – защото няма посредници, не изтича газчицата, а цената е двойно по-ниска. От 90-та година досега милиарди са изтекли към олигарсите“, допълни министър-председателят.

„Помните как при предишните управляващи буквално беше открадната КТБ“, посочи премиерът. Той заяви, че преди няколко дни са приключили тежките дела, които са се водили във Великобритания за БТК. „С огромни усилия от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро“, съобщи Борисов. Към момента в масата на несъстоятелността са 1 млрд. 250 млн. лева, които са върнати на вложителите. Става дума за сумата, с която през 2012 г. банката с мажоритарен собственик Цветан Василев е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК по сметка на КТБ.