Борисов в Кнежа: „Балкански поток“ е с милиард по-евтин от „Южен поток“

0
139
Снимка: архив

Грандиозен строеж, възхити се премиерът

Премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес официално откри разширението на „Балкански поток“ на наша територия край Странджа, продължи обиколката по трасето на газопровода и пристигна в Кнежа, където се строи северната му част от Провадия до сръбската граница.

„Всеки ден идва по един влак. 25 вагона с тръби и 60-70 ТИР-а. Хубаво е това и на жълтите павета да го виждат, защото мислят, че е лесно и с боички се рисува“, подчерта премиерът, който поздрави работниците по пътя на газопровода.

„Проектът е с един милиард по-евтин от „Южен поток“, а нашите опоненти говореха за корупция. Това никога не съм си го представял, че може да стане. Знаех, че нещо ще се случи, но сега го виждам с очите си. Грандиозен строеж. Сега, като виждам, че проектът е необратим, много се радвам, а едни само бърборят в София “, каза Борисов и уточни, че България е вложила около 1,2 млрд. лева за строителството на потока.

„Трасето е 640 км, по-голямо е от магистрала и не отстъпва по техническа сложност, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, който подчерта интернационалността на проекта.

„Проектът е важен за Балканите и затова го наричаме „Балкански поток“. Огромен строеж, огромно съоръжение. 10 лота се работят в момента, работата не спира, защото искаме със сърбите да сме готови“, подчерта Борисов пред чуждите медии.

„България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да можем да вкарваме газ. Газовият хъб „Балкан“ ще дава възможност всеки да ползва най-евтиния газ. Освен това по никакъв начин не застрашаваме екологията. Дори изчакахме да се събере реколтата, преди да влязат багерите, защото е грехота да я унищожат“, заключи министър-председателят.