Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова до края на годината /видео/

0
63
Снимка: фейсбук

Проектът се забавил заради пандемията

Тази година газовата връзка с Гърция трябва да е готова, каза премиерът Бойко Борисов днес при инспекцията си на строителството на газопровода. Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, икономическият Лъчезар Борисов и шефката на НС Цвета Караянчева.

Премиерът каза, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, което ще се разширява. „България е прекрасна държава“, каза Борисов и поясни, че тръбопроводът минава през планини, реки и инфраструктура.

Реализирането на газовата връка се забавило, защото съседна Гърция била затворена и имало доста ограничения.

„Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да стане“, каза Борисов. Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов доложи, че ще получим над 20 млн. за проекта.

От изпълнителите на свой ред поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

„Времето ще е хубаво, така сме го поръчали. Така че и магистралите, и тръбопроводите да вървят с пълна сила“, каза премиерът. „Пандемията е нещо, което не може да се предвиди“, допълни той и поясни, че в Гърция също се ваксинира усилено и се надява повече да няма пречки. Осигурили са всички условия за работниците.

Над 100 км има заварени тръби, докладва енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 км тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

Борисов поясни, че през март с премиера Мицотакис ще дойдат отново. По думите му този проект е важен, защото по него ще тече газ чак до Полша. Така се осигурява 100% диверсификация, защото по тръбите ще тече газ и от терминала в Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите, като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат близките дни 55 млн. лв.

Премиерът поясни, че сме имали негативен опит от връзката с Румъния, където водите на Дунав натиснали тръбопровода и се наложило да се прави пак. Част от тръбата по газовата връзка с Гърция минава под язовир „Студен кладенец“.