Борисов дари български книги на университета „Ханкук“

0
11
Борисов говори пред студенти и преподаватели от катедра "Българистика"

По това си приличаме с Корея – че влагаме много в образование, отбеляза премиерът на среща със студенти и преподаватели

Отношенията между България и Република Корея ще се развиват в много сфери – в енергетиката, туризма, машиностроенето. За да се развиват тези отношения, трябват кадри. Това заяви българският премиер Бойко Борисов при посещението си днес в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул. Премиерът дари на университета много български книги. В знак на благодарност му беше връчен плакет.

Борисов отбеляза, че би било чудесно корейски завод да бъде открит в България догодина, когато ще се честват 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Софийският университет и университетът „Ханкук“ работят активно и по въпроса за обмяната на студенти и преподаватели. ,,Ние с Корея в това си приличаме – че в образование влагаме много“, отбеляза Бойко Борисов. Засега само корейската страна отпуска стипендии на български студенти, но премиерът Борисов се надява от догодина и България да предоставя стипендии на корейските студенти у нас.

Перспективите за студентите от специалност „Българистика“ са свързани пряко с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между Република Корея и България. ,,Нашият университет е решен с положителност да изпълнява дори и малка роля за подобряването на връзките между нашите две страни“, каза вицепрезидентът на университета „Ханкук“ Чо Гисонг в поздравителен адрес към българския премиер. Чо Гисонг изрази признателност, че при първата визита на български министър-председател в Република Корея е било предвидено посещение на университета.

,,Университетът за чужди езици „Ханкук“ разширява образованието в различни области на базата на специалности по 45 езика“, посочи Чо Гисонг. Сред тях в специалността „Българистика“ се полагат усилия да се изградят конкурентоспособни таланти“, добави Чо Гисонг. Той увери, че Университетът „Ханкук“ ще продължава да полага усилия да допринася за постоянното обновяване на културния и образователния обмен.

По думите на Борисов в  сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. ,,Ще правим сметки заедно – с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, добави българският премиер.

,,Преговорите ни с “Фолксваген“ и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея“, посочи още в изявлението си министър-председателят Бойко Борисов.

Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.

,,Приех поздравленията на колегата за избирането на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, благодаря за подкрепата на Корея“, каза още премиерът Борисов.