Борисов: Държавата ми е мила, не искам да се разруши от глупости

0
121
Бойко Борисов

Всички действия срещу управляващите са заради информацията, че България ще влезе в еврозоната, казва премиерът

Много ми е мила държавата и не искам тя да се разруши от глупости. Искам да го предотвратя, доколкото мога. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

„Христо Иванов отива, дебаркира на брега. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Той е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Сега го виждам този клип, но аз просто виждам артисти. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата“, коментира премиерът.

Върхът на негово възмущение е действието на един от охранители на НСО.

„Взема и хвърля знамето, а знае, че през цялото време го снимат. Разбира се, свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента. Какво прави Христо Иванов, подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А ще държи Борисов отговорен, защо?“, попита Борисов.

Премиерът контрира, че четири години Радев е управлявал НСО. А сега при задаване на дневния ред в комисията участват съветници на президента. Министър-председателят заяви, че е озадачен от момента, в който се поставя темата.

„Защо това не се направи, когато ДПС нямаше кворум? Или когато ДПС искаше оставки? Председателят на ДПС Мустафа Карадъйъ винаги е подкрепял президента и тогава темата за охраната не е била на дневен ред. Защо? Защото са били удобни. А сега не са“, категоричен бе той.

Премиерът благодари на партията за подкрепата, която взаимно са си оказвали по предложения в парламента.

„Охрана сложихме и на Прокопиев, когато имаше сигнали. Но сега иска да ми се вмени, че това е моя тема. Не е. Сигурен съм, че и двамата ще си свалят охраните. Но Радев да поеме вината за отпадането. Ако ме питате мен, НСО трябва да остане да пази президента, който и да е той, премиера, който и да е той“, смята Борисов.

Премиерът подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерския съвет, но при подобни акции той не коментира. Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

„Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. В понеделник ще вземем решението и тогава комисията няма да може да го оправдае. Когато си се подписал да свалиш охраната на даден човек и утре го разстрелят, как ще се оправдаеш?“, попита премиерът.