Борисов: Имаме перфектни отношения с Турция, да бъдем пестеливи на думи

0
29
борисов
Бойко Борисов

Мигрантският натиск откъм границата с Турция е нулев, увери премиерът

Нашите отношения с Турция са добросъседски. Често, когато Европа е била много против, само аз съм отивал там. Вчера един човек откъм турската граница беше влязъл, те си го прибраха, днес нула. Докато сме с Каракачанов, няма страшно.  Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти изявлението на турския президент Ердоган, че ще пусне към 3,5 млн. сирийски бежанци, ако в ЕС наричат военната операция в Сирия инвазия.

Взели сме всички мерки – и гранична полиция, и армията има готовност да я подпомага, далеч преди тези изявления. Не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. До 24 часа, ако се наложи, над 2 хил. военнослужещи ще бъдат на границата, увери вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Най-важното е ЕС да спазва споразумението с Турция ЕС, както сме го разписали, защото, каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50 хил., 100 хил. на оградата, и армията и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Ще я съборят и ще минат. Взели сме всички мерки, но най-важна е дипломацията. Неслучайно натискът към Гърция е страховит, в България е нула. Да сме по-пестеливи на думи. С Турция имаме перфектни отношения в момента и това е и още един фактор за спокойствие на нашата граница, заяви Борисов.