Борисов: Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България

0
415
Бойко Борисов Снимка: Канал 3

Защо толкова ги е страх от чакалнята на еврозоната? Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост, заявява Борисов

Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Има ли държава, която да е въвела евро, да е по-зле от други, защо толкова ги е страх от чакалнята на еврозоната? Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост, заяви Борисов. Чакалнята гарантира банковата система, нищо повече, посочи той.

Борисов обясни, че кохезията е направена навремето, за да отрегулира несъвършенствата на общия пазар. Българските инженери, специалисти, медици, програмисти са много добре дошли десетилетия наред в Европа, за тях нямат нищо против да са тук.

Кохезията е направена, за да може това движение на стоки, капитали и хора да бъде отрегулирано от тези райони, които обезлюдяват, каза Борисов.

Той счита, че снощните близо два часа разговори с председателката на комисията са били важни. Надали Европа ще се откаже от Зелената сделка. Според него следващите 10 години трябва да се работи много активно.

„Аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата. Сложен процес“, заяви министър-председателят.

Не се месим на независимата съдебна власт. Не искам да коментирам тази тема. България беше само хвалена за борбата с престъпността и корупцията, отговори той на въпрос на журналисти дали са коментирали с Урсула фон ден Лайен писмото на главния прокурор до ЕС за екстрадицията на Цветан Василев

Не сме обсъждали решението на департамента на САЩ да наложи забрана на съдия Миталов да влиза в САЩ. Департаментът е решил. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Щатите, заяви Борисов. Той посочи, че не е учуден от решението на департамента.