Борисов: Никога не сме казвали „корона, чао“. Но не трябва да се паникьосваме. Няма да затягаме мерките

0
71
Снимка: Правителствена информационна служба

Вирусът сега е по-слаб, а болниците – с по-голям капацитет, казва премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че въпреки рекордния брой заразени с коронавирус в България през последните дни противоепидемичните мерки няма да се затягат отново. Той каза това на извънреден брифинг в Министерския съвет заедно с представители на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Многократно умоляваме за спазването на т.нар. 3-те Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл и че пандемията е свършила, никога не сме казвали „корона, чао“. Но към днешна дата не смятам, че трябва да се паникьосваме заради данните за повече заразени. Увеличили са се и оздравелите, има повече хора с антитела.

По-леко протича вирусът, имаме достатъчно предпазни средства за медиците на първа линия и плащаме на тези медици допълнително. Не бих призовал към по-строги мерки, но трябва да сме по-дисциплинирани“, подчерта премиерът.

„Млади хора, спортисти по няколко седмици със симптоми стоят вкъщи и не се лекуват. Имаме достатъчно капацитет да отидат тези хора и да им се помогне. Когато разберат, че има някакъв симптом, хората трябва да потърсят помощ”, обясни Борисов.

Премиерът каза, че не призовава за по-строги мерки, а за по-дисциплинирани, иначе щяла да се всява паника. По думите му всичките шестима починали от последното денонощие са били тежко болни хора.

Думите „задължавам“, „забранявам“ в последните месеци носят и други психологически ефекти, подчерта той. Затова ние умоляваме, доказано, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен, каза министър-председателят.

Борисов, който участва в онлайн заседание на Европейския съвет, коментира още, че коронавирусът продължава да тормози Европа в най-големите размери, които можем да си представим. Той призна, че очаква рецесия през есента.

Това, което виждам, е, че колегите полагат огромни усилия. Рязко се разминават мненията на специалистите, на самия медицински потенциал на Европа, обясни премиерът. Едни разсъждавали като нас сега, а други „като нас преди два месеца“ и ги било страх. Борисов даде за пример в това отношение Гърция. Затова икономиките не можело да тръгнат и да се върнем към нормалния живот.

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи, каза премиерът. По думите му обаче при вземането на решения той се ръководи от това, че вирусът в момента е по-слаб, а болниците са с по-голям капацитет и сме подготвени с медикаменти, които към момента дават някакви резултати.

Изпълнителният директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов заяви, че в момента страната разполага с достатъчно количество медикаменти. Вирулентността на вируса е намаляла, тоест тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка разрушителна способност, обясни той.

„Клъстерите са основните места, на които се увеличи броят на вирусоносителите. За съжаление, онези, които заразяват близките си, са наши съграждани, прибиращи се от чужбина за лятото. Разбира се, това е по-добрият вариант за разпространение на вируса, ако изобщо може да се говори за добър вариант. Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение на наличието на предпазни средства, болнична апаратура. В момента сме готови да лекуваме и по-голям брой заразени със симптоми, ако се наложи“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той каза, че държавата продължава да плаща допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците на първа линия за борба с COVID-19.