Борисов: От 15 г. такава модернизация на армията не е правена, работим по стандартите на НАТО

0
41
Снимки: МС

С модернизацията на танковете Т72 се влагат средства и в българската индустрия, коментира премиерът

От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Това потвърждават и българските военнослужещи. Работим по стандарти на НАТО и правим всичко необходимо за военните училища, за авиацията, за моряците, за сухопътните сили, за специалните части, за инфраструктурата, за летищата, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов след посещението си във военния завод „Терем“ в Търговище заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

50 000 000 лева отпусна правителството за осъществяване на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“. Това ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности на армията ни. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип, сочи премиерът.

При посещението ми в завода „Терем“ в Търговище беше демонстриран прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка, обясни Борисов.

С модернизацията на танковете Т72 се влагат средства и в българската индустрия. Заводът на Терем в Търговище възстанови способностите си за ремонт на бронирана техника, в него работят 200 души. Тези, които ни критикуват, ако бяха обновили военната ни техника през последните десетилетия, сега нямаше да се налага да се работи по толкова проекти едновременно, се казва в поста на Борисов.