Борисов: Подло беше да ни обвинят в лобизъм при сделката за F-16

0
37
Премиерът Бойко Борисов Снимка: 24 часа

Затова я направихме необратима, не могат да я съборят, каза премиерът

„Обвиниха ни в лобизъм за сделката за F-16 – беше подло, беше трудно. Затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, по време на участието си в годишната бизнесзакуска, организирана от Американска търговска камара в България, съобщи Novini.bg.

Само хубави неща се чуват за нас и само за свършена работа. Ние сме една от държавите, които най-добре се възползваха от плана „Юнкер“. Изключително големи парични потоци усвоихме, каза Борисов. „Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, подчерта министър-председателят.

Всяка изоставена държава става средище на корупция и терор, предупреди Борисов. Той предупреди дипломатите да не се заиграват с историята. „Ние стъпваме на чистия извор, оставяме историята на историците, за да се върви напред“. Бойко Борисов коментира и предстоящия Брекзит: „Никой не може да каже какво ще се случи. Дано се вразумят“. „Благодаря за добрите оценки, за инвестициите, които се правят в различните сфери. Дори износът ни за Америка е по-голям от вноса. Това показва доверието в нас и развитието на икономиката ни. Благодарим ви и се надяваме сътрудничеството ни да продължи“, завърши премиерът.

„Нашата икономика, благодарение на усилията на правителството, е достатъчно зряла, за да отиде оттатък океана и да стъпи на пазара на САЩ“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. „Потенциалът на България е във високотехнологичните сектори, соларните паркове, производството на пробиотици, софутер за киноиндустрията“, смята той.

„Има две неща, които сближават България и Америка – визия и лидерство. Закупуването на изтребители Ф-16 е доказателство за доброто сътрудничество между двете страни. Те ще помогнат на България да защитава по-добре територията си“. Това заяви изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.