Борисов пристигна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

0
11
Снимка: Правителствена информационна служба

Основна тема ще бъдат преговорите между ЕС и Обединеното кралство

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре.

Акцент в дискусиите на държавните и правителствените ръководители ще са преговорите между ЕС и Обединеното кралство, като в интерес на двете страни е да има споразумение преди края на преходния период (31 декември 2020 г.), съобщиха от правителствената пресслужба.

Същевременно ще се обсъди и подготвеността в случай на изход от преговорите без сделка.

Тема на Европейския съвет е и постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г., за което България работи и подкрепя. За страната ни определянето на климатичните цели е решение, което може да бъде взето само след провеждането на задълбочени и обширни дискусии на основата на подробна оценка на въздействието, включително на национално ниво. Затова е необходимо да се намери работещ механизъм с адекватно и справедливо разпределение на усилията и ползите от прехода към климатична неутралност в Европейския съюз.

Европейските лидери ще разгледат настоящата епидемична обстановка във връзка с COVID-19, напредъка по цялостната координация в отговор на пандемията на равнище ЕС, както и работата по разработването и разпространението на ваксина.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки ще се фокусират и върху отношенията на ЕС с Африка и други външнополитически въпроси.