Борисов: Вирусът не само че не отмина, а ни заля

0
49
Снимка: архив

Премиерът гневен за липсата на дисциплина в обществото. Затваряме стадионите, ако продължи струпването на публика, закани се той

Правителството удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли по предложение на здравния министър Кирил Ананиев. Той отчете, че заразените от 9 юни насам са се увеличили три пъти и половина. Гневен, Борисов се възмути от липсата на дисциплина в обществото след разхлабването на мерките.

Той се закани, че отново ще затвори стадионите и специално обърна внимание на спортния министър Красен Кралев върху това. Изказа и разочарованието си, че в топлото време вирусът не е затихнал, а тъкмо обратното.

„Колко доктори, доценти, професиори казаха, че през юни ще отмине. Не само не отмина, а ни заля! Професорите почват да късат книжките, дипломите, явно не разбират“, отсече Борисов.

„Безспорно мерките, които въведохме, имаха резултат за здравето на хората. Искам да се върна към огромното напрежение, държейки ги затворени, и то в лека форма“, напомни Борисов, като обясни, че мерките са свалени заради психическото здраве на хората. „И помолихме само за едно – да се спазва дисциплината. И какво направи публиката на стадионите? Струпа се накуп, без маски. Затова има тази рестрикция сега и най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в другите страни“, закани се премиерът.

„Няма някой в света да ни каже какво е правилно, целият свят се движи по това – проба-грешка“, отбеляза Борисов в отговор на критиките по темата. И напомни, че страни като Русия и Великобритания ще отворят ресторантите си чак след средата на юли.

„Отворихме дискотеките, да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам – демокрацията е за дисциплинираните!“, отсече Борисов.