Борисов проверява ремонта на пътя Кричим – Девин

0
51
Борисов на обиколка в Родопите. Снимка: 24 часа

Обновяването му струва близо 46 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на пътя Кричим – Девин днес заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

„Това е третокласният път за Смолян през Михалково, Девин и Стойките, запозна го Нанков. „Весела Коледа да изкарате. Довършвайте днес и утре почивайте“, обърна се премиерът към работниците.

„Всичко е нови мантинели, път, тук където по телевизиите даваха голямото свлачище“, остана доволен Борисов. Ремонтните дейности по важния, макар и третокласен път, се извършват от няколко месеца, като шосето се разширява, правят се подпорни стени, както и нови водостоци. Мащабният ремонт там се наложи заради тесния пътен участък и падащите на платното скални късове, особено в участъка между Кричим и първия тунел. Обновяването на пътя струва 46 млн. лева.

„Тук ли бяха скалите? Тонове скална маса се изнесе и се направи тази подпорна стена. Вижте я скалата каква е. Тя пак ще пада, но поне няма да пада на пътя. Направили сте проби, качеството на асфалта?“, показа новият път Борисов.

„Тунелът е изцяло отремонтиран, 130 м е тунелът“, отчете още заместник-министър Нанков.

Борисов пък определи пробива при Рудозем-Ксанти и чакащият там да се пусне граничен пункт като много важен за Смолян и региона.

„Тук много рибари идват“, каза Борисов. „Дано паднат дъждове, виж колко са празни язовирите“, пожела си премиерът. „Виж, Нанков, като ви казах, да се разплатим за Коледа и Нова година, фирмите да си платят на работниците, сега щяха да ни викат „Дайте пари“, обърна се Борисов към Николай Нанков. Той пък определи пътя като един от най-живописните в България. „Смолян е единствената област без първокласен път“, заяви Нанков.