Борисов: Софийското метро е най-красивото и най-евтиното в Европа

0
26
Бойко Борисов Снимка: МС

Само за 11 години дължината му се увеличи с близо 40 км, отбелязва премиерът

От днес се пуска в движение третият лъч на метрото в София. Трасето от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ е 8 километра. По него са изградени 8 нови и модерни станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака, съобщи по време на правителственото заседание, което се провежда онлайн, премиерът Бойко Борисов.

Новите станции са „Хаджи Димитър“, „Театрална“ на Театър София, „Орлов мост“, „Патриарх Евтимий“, НДК, „Медицински университет“, бул. „България“, „Красно село“.

Нови модерни табели за информация на пътниците в метрото ще посрещат всички ползващи новата линия. Превозването на пътници ще се осъществява с двайсет чисто нови, модерни метровлака „Инспиро“ с възможност за безпилотно управление. На пероните са монтирани автоматични предпазни врати. Пътниците ще имат възможност да закупуват билети и с банкови карти. Общото времетраене на пътуването от квартал „Хаджи Димитър“ до квартал „Красно село“ ще отнема около 15 минути.

„С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа“, каза по време на заседанието Борисов.

„Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България – аз му показвам метрото“, допълни той.

По думите му това е била най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата.

„По сложни терени се строят и Южната дъга на София, магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“ и газопроводите. Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец“, подчерта Борисов.

„Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост“, допълни министър-председателят.