Борисов: Спортът, кината, театрите – всичко липсва на хората. Зажаднели сме за футбол

0
77
Бойко Борисов Снимка: БНТ

Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите, казва премиерът

Премиерът Бойко Борисов призна, че много му липсва футболът и въобще спортът.
„Всички сме зажаднели за футбол“, заяви Бойко Борисов в интервю пред „Дарик радио“. По думите му, ако има възможност за възобновяване на спорта, „един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение“.

Спортът, театрите, кината – всичко липсва на хората. Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, в сравнение с тях ние все едно не сме под карантина, каза премиерът.

Според Борисов, който лидер се е изкушил и казал, че няма страшно за нацията, е платил висока цена с човешки животи. „Това ние не можем и няма да си позволим“, посочи министър-председателят.

„Ген. Мутафчийски разказа какво се случи в Европа на футболни мачове, проблем, който дойде и до България, за съжаление. Но работата на Мутафчийски е да държи България с ниски нива на заболели и починали“, коментира той.

Борисов съобщи, че е подготвен план за възстановяване на спорта в момента, в който карантината падне. „Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене – и всичко под контрола на Министерството на спорта. Мислим по този въпрос, както и в други държави“, каза още премиерът.

Според него докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи.
Нека да устискаме и да се запазим живи и здрави. Светът работи за ваксини. Нашите заводи работят – за ваксината БЦЖ и т.н. Но нека само се запазим живи и здрави, призова той и допълни, че до този момент ние нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания за разлика от много други страни. Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш.

Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите, смята Бойко Борисов.

Към момента той нямал абсолютно никакво време да поспортува сам, дори и за малко, независимо че много обича и му липсва и това. „Сутрин в 7 часа съм в Министерския съвет, идва щабът. Ето и днес след това продължихме – с министри, с Фандъкова. В Корея са провели матура. На един стадион, слагат дезинфекцирани чинове и са я провели. Всяка идея, която може да ни е полезна, я анализираме. Вечер до 12-1 след полунощ сме така. И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме“, заяви Борисов.

На въпрос дали няма шанс да се подновят поне тренировките в индивидуален спорт като тениса, и то на открито, премиерът отвърна: „Погледнато реално, въпросът има логика. Тенисистите са от двете страни на мрежата. Но после отиват в съблекалнята, идват други хора в съблекалнята, става струпване. Ако е за един ден, да го разрешиш. Ама след петия ден вече ти се иска и да останеш да се видиш с приятел, да пиете по бира. И ето ти огнище. Но пак казвам – вижте мерките в другите държави.“

На въпрос ще го бъде ли футболният „Левски“, изпаднал във финансова криза още преди пандемията, Борисов отговори: „Ще го бъде „Левски“. Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Помогнали сме на всички, ще помогнем и на „Левски“. Клуб, който го заслужава“.