Борисов: Считаме, че единият нулев пациент с коронавирус е дошъл от Гърция

0
57
Заседанието на МС

Премиерът води извънредно заседание на Министерския съвет

„Считаме, че единият нулев пациент с коронавирус е дошъл от Гърция“. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет, което се провежда след потвърждаването на четири положителни проби на българи, заразени с COVID-19.

„В главното интендантство имаме най-добрите машини за кройки на маски и защитни костюми. Днес ще им предоставим плата. За месец можем да си произведем около 3 млн. маски и защитни облекла. По-късно през деня ще кажа и точни цифри за това колко ще произвеждаме на ден”, каза премиерът. Минути по-късно МС забрани износа на защитни средства. Разпоредено бе МВР и ДАНС да съблюдават за спекула на пазара за такива средства у нас.

Той призова хората да не изпадат в паника и да не се презапасяват с хранителни и други продукти.

„Нека да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем да преодолеем и тази криза. Нека бъдем единни и индустрията да работи на макс, за да защитим населението“, призова Борисов.

Той разпореди на министрите да бъдат на разположение 24 часа. Здравният министър Кирил Ананиев пък лично ще пътува до Плевен и Габрово, за да следи ситуацията на място.