Борисов: Таванът на заплатите пречи да привлечем качествени ИТ специалисти

0
101
премиерът
Бойко Борисов

Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите, казва министър-председателят.

„Има много талантливи младежи, които, ако впрегнат усилията си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора“, заяви на форум по киберсигурност премиерът Бойко Борисов.

На конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавият остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват: „Благодаря“, каза още Борисов. Той съобщи, че е наредил на финансовия министър да мисли начин за по-високи заплати за държавния ИТ сектор. Според Борисов новият бюджет ще позволи такива увеличения.

„Трябва да има нетърпимост към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката“, категоричен бе премиерът.

„Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, за да се защитим от хакерите. Няма голяма организация, която да не е хакната – дали руска или американска“, коментира Борисов.

„Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите. Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв съвременен начин се крадат коли. Сядат на компютъра едни перфектно обучени младежи, ама иначе са хайдуци“, разкри Бойко Борисов.