Борисов: Форматът 16+1 не цели да раздели Европа

Осъществяването такъв проект като железопътен път между България и Егейско море ще изпрати послание, добави смята китайският премиер

0
52
борисов
Борисов и китайският му колега в София. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Китай подкрепя европейската интеграция и демокрацията, заяви Ли Къцян

Форматът 16+1 не е с цел да раздели Европа, а цели единствено да подпомогне Европа. Това не е геополитически съюз, не трябва да има противопоставяне.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Китай подкрепя европейската интеграция и демокрацията.

Българският премиер добави, че основната задача е да се вдигнат доходите на хората от Източна Европа, за да достигнат стандарта на Запад.

По отношение на енергетиката Борисов заяви, че за Белене може да бъде договорен един хубав проект между двете страни, но подчерта, че той трябва да бъде реализиран по европейските правила.

В инфраструктурен план всичко ще бъде прозрачно и на пазарен принцип, завърши словото си премиерът.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян сподели от своя страна, че срещата във формат 16+1 е важна крачка насърчаването на бизнеса и посочи, че Китай и държавите от Централна и Източна Европа се развиват по сходен начин и затова трябва взаимно да си помагаме.

Тази среща не е политическа платформа. Китай подкрепя европейската интеграция и демокрацията, затова и Европейския съюз е важна сила за глобалния просперитет и мир“, обяви Къцян и допълни, че без Европа на глобалната сцена няма как да има глобално развитие.

Осъществяването такъв проект като железопътен път между България и Егейско море ще изпрати послание, че нашето сътрудничество е прозрачно и устойчиво.

По въпроса с търговските войни със САЩ Ли Къцян заяви, че Китай никога не се е стремяла към търговски войни с която и да е държава, тъй като никой не би имал полза от тях и те само са във вреда.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян заяви, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. „Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия“, поясни Ли Къцян и допълни, че страната му е готова за сътрудничество в областта на ядрената енергетика и в земеделието. По думите му Китай ще отвори пазарите си, за да улесни чуждестранните инвеститори и да даде повече възможности за България.

Българският премиер Борисов заяви, че китайският му колега лично се е ангажирал проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край. „С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни още Борисов.

Министър-председателят отбеляза и напредъка по отношение на инфраструктурните проекти. „Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема.

Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, заяви още министър-председателят Борисов.

Преди пресконференцията на двамата правителствени ръководители в Министерския съвет бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество между България и Китай.