Борисов: Чуждите туристи да знаят отсега какви са критериите да посетят България през лятото

0
56
Снимка: Рixabay

Предстои изплащане на 51 милиона лева на туристическите фирми и туроператорите, съобщи вицепремиерът Мариана Николова

„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още отсега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“. Това поръча премиерът Бойко Борисов на вицепремиера и министър на турзма Мариана Николова на днешното работно съвещание в МС.

Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г. „Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.