Бундесполицията спря 10 германци, идвали за Луковмарш

0
49
Снимка: Twitter

Паспортите им са били временно отнети от властите

Германската полиция е проверила 22 души, които имат връзки с крайнодесни групировки и са възнамерявали да пътуват за България, съобщи Twitter профилът на бундесполицията в Северен Рейн-Вестфалия, цитиран от Dnes.bg. На 10 от тях не е било разрешено да се качат на полет за България.

Всички те са се били отправили към летището в Дортмунд и са възнамерявали да пътуват към България, за да участват в Луковмарш. Паспортите на 10 от тях временно са били задържани от властите, става ясно от публикациите на бундесполицията.

Хората, на които не е разрешено да се качат на полет за България, често са пътували в чужбина, за да взимат участие в подобни екстремни прояви. В момента няколко души се разпитват на летището в Дортмунд и предстои да стане ясно дали ще им бъдат върнати паспортите.

В отделен пост полицията отговаря на въпрос защо са задържани паспортите с обяснението, че ако гражданин на ФРГ нарушава репутацията на страната, то личните му документи може да бъдат прибрани от властите. Това важи и когато германски гражданин извърши престъпление в чужбина или участва в събитие с екстремистка насоченост.

Луковмарш е шествие, което се провежда през февруари всяка година в памет на ген. Христо Луков, застрелян от комунистическа бойна група през 1943 г. Той е бил ръководител на Съюза на Българските национални легиони и е поддържал добри отношения с нацисткия режим в Германия.