Терзиев можел да забрани Луковмарш, а не можел митинга за Съветската армия

0
122
Васил Терзиев Кадър: БТВ

Кметът прехвърли топката на МВнР

Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции, да иде пред МВнР.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев по повод разрешението за честването на Деня на Съветската армия.

„Има много сериозно неразбиране, ако някой иска да протестира – да отиде пред МВнР. В нота оттам пишат: „Моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно – да не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша провеждане на протеста“, каза Терзиев.

„Забранихме Луковмарш, но там е различно, има различни процедури, когато се организира митинг, шествие и други“, каза столичният кмет. „Моята позиция съм я заявявал нееднократно за това къде е Русия и къде е Украйна и че ние трябва да бъдем от правилната страна на историята“, каза кметът. Той добави, че като администрация искат да има улица на името на Алексей Навални и улица на името на Кристиян Таков.

Относно напрежението около кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски, Васил Терзиев каза, че трябва да му се даде шанс „да оправи нещата, от които са недоволни хората“.

„Ако той не успее да отговори на очакванията на хората, ще обсъдим какво следва“, посочи Терзиев. „Дори да си сваля доверието, това не може да промени дали той е кмет или не. Не съм се чувал с него, имам си достатъчно проблеми“, допълни столичният кмет.