БЧК изпрати помощ за Албания

0
14
Палатки, одеяла и спално бельо изпраща БЧК в Албания.

Жертвите вече станаха 41

100 семейни палатки, 1000 вълнени одеяла, 1000 възглавници и още толкова комплекта спално бельо, както и 100 броя семейни хигиенни пакети. Това е помощта, която Българският червен кръст предоставя на Албания след силното земетресение тази седмица.

От БЧК съобщават, че са в непрекъснат контакт с Албанския Червен кръст АЧК и с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Екипи на Албанския Червен кръст оказват първа помощ и психологична подкрепа на пострадалите в Дуръс и Туман, най-тежко засегнатите райони от земетресението.

БЧК продължава да следи ситуацията в Албания и при необходимост е в готовност за последващо подпомагане и изпращане на издирвателни екипи с кучета на Планинската спасителна служба.

Хуманитарната помощ, предоставена от БЧК, ще бъде транспортирана до Албания заедно с помощта, отпусната от българската държава, в знак на солидарност с нуждаещите се от подкрепа в Албания.

Там вече жeртвитe нa oпуcтoшитeлнoтo зeмeтрeceниe станаха 41.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 5,1 бе регистрирано в Адриатическо мор, на 42 км от албанската столица Тирана и на 18 км от Дуръс. То е регистрирано в в 11.52 местно време и е на дълбочина 20 км. Няма информяация за разрушения или пострадали.