България е на 9-о място по заболяемост и на 2-о по смъртност в черните класации на ЕС

0
33
Проф. Костадин Ангелов

Кривата на намаляване на епидемията е толкова крехка, че е рано да правим изводи за успех, коментира здравният министър Костадин Ангелов

България е втора по смъртност от ковид и 13-а по заболяемост в черните класации на ЕС. Обнадеждаващ е големият брой излекувани напоследък.

За последните 7 дни излекуваните от короновирус у нас са 16872, а общо за последните 4 дни – 11 405. „Правят изключително добро впечатление тези числа, защото те са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да ни притиска“, заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Той посочи, че 7445 медици са заболели от COVID-19 от началото на пандемията, като активните случаи в момента са 3590.

Според последните данни 52% от леглата за пациенти с ковид в страната са заети, 42% е процентът на заетост на интензивните легла. Най-голяма заетост на леглата има в областите Ямбол, Шумен, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград, посочи здравният министър.

По отношение на 14-дневна заболеваемост – тя е 554 души на 100 000 население и с това сме на девето място сред държавите в ЕС и на трето място на Балканите.

14-дневна смъртност у нас е 27,5 на 100 000 души, което е второ място в ЕС.

„Но хубавото е, че в момента в нашата страна се бележи една крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите. Това не бива да намали нашата бдителност и нещата да тръгнат в обратна посока“, призова по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев.

Според данните в столицата София за последните седмици е имало заболеваемост над 1000, а през последната седмица 657 на 100 000. Очаква се скоро София-град да премине в оранжевата област от червената, посочи здравният министър Костадин Ангелов.

Тежко обаче е положението в Бургас и Варна. В област Габрово има продължаващо увеличаване на броя на случаите, а във Враца има плато. В момента в страната няма област, в която заболеваемостта да е над 1000 души на 100 000.

„Толкова е крехка кривата на намаляване, че е рано да правим изводи за успех. Остават ни 10 дни до 21-ви, в които трябва заедно да постигнем успеха“, призова Ангелов.