България е 26-а по заболяемост от коронавирус в ЕС и на 15-о място по смъртност

0
23
Ангел Кунчев Снимка: МС

12 области са в червената зона у нас, още толкова в оранжевата, само 4 са в жълтата

Заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник – вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС по заболеваемост и 15-о по смъртност в ЕС, съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В момента обаче имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата.

С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус за една седмица, а спрямо две седмици по-рано с 54%. Смъртността е увеличена с 4%. Това каза шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

В болниците ръстът за седмица е повече от 15%.

С днешна дата това не е особено предизвикателство към здравната система, но в някои райони изцяло са заети двете отделения, например в Кюстендил, където заболеваемостта е 330 на 100 хил. души, отчетоха здравните власти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник – вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС.

По отношение на смъртността сме на 15 място в ЕС.

В момента обаче имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата.