България ще участва с 20% в капитала на проектната компания за изграждане на терминал за втечнен газ до Александруполис

0
28
Бойко Борисов и Джефри Пиат

Премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа бе акцентът в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат. Разговорът бе в рамките на Четвъртата среща на върха в Солун.

Борисов припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона. Премиерът акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар – 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ.

Премиерът Борисов и посланик Пиат обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания.

В момента „Булгаргаз“ прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест. В хода на разговора беше дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.