Ваксинацията стартира на 27 декември

0
47
Доц. Ангел Кунчев

Ако 70% от хората се ваксинират, пандемията ще приключи, твърди главният здравен инспектор

Ваксината тръгва на 24 декември от Белгия, може би ще бъде още на Коледа у нас. Камионът с ваксините се посреща на българската граница и се ескортира, всичко е много строго и по определен ред, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Стартираме с ваксинациите на 27 декември, като бройката хора е около 5000, а ваксините, които ще получим, са 10 000, обясни още Кунчев. Той подчерта, че би се ваксинирал с първата ваксина, за която има право.

Ще има доставка на още 70 000 ваксини през януари, за февруари бройката се увеличава, за март също. Предизвикателство е да се стигне до домовете за стари хора и до хората със заболявания, но това ще се случи. Всички, които искат, ще бъдат ваксинирани, увери още Кунчев.

Ще се осигурят и още хладилници за температура за -20 градуса за следващата ваксина, която трябва да се съхранява на такава температура.

Възможно е ваксинационната програма да се провали поради броя на нежелаещите да се ваксинират. Дано хората да са наясно колко е сериозно това заболяване. Ако 70% от хората се ваксинират, пандемията ще приключи, твърди Кунчев.

Не е ясно за какъв период сме защитени, но смятаме, че е поне 6 месеца. За хората с автоимунни заболявания е много важно да се прецени от специалисти, каза още Кунчев.

На ваксинираните ще се издава удостоверение.

Нямаме научни данни колко болни хора се разхождат по улиците. Нормално е носителите както и преболедувалите да се увеличат и заради сезона в момента, каза още Кунчев.

Новият щам на коронавируса е факт във Великобритания. Тази промяна на вируса я следим, мутации има много, но тази е изменила шипчетата на вируса и е по-заразна, тя отговаря за имунитета, разясни още доц.Кунчев.

Мерките са болезнени, но са необходими и се вижда, че работят, подчерта главният здравен инспектор.

„Има хора, които не искат да се тестват с PCR въпреки симптомите, не се регистрират. Ако са у дома, добре, но едва ли е така“, каза още доц. Кунчев.

Когато се приравнят антигенните тестове с PCR , ще има рязко увеличение на болните и това е нормално, обясни още Кунчев.

Дано по празниците да бъдем разумни, и ако успеем с мерките и ваксинациите до средата на годината ще можем да живеем нормално, увери още доц. Кунчев.