Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с ваксинацията

0
46
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: 24 часа

Сертификатите за ваксинация са един от начините за овладяване на разпространението на вируса, казва той

Нашата страна одобрява сертификатите за ваксинация, защото това е един от начините за овладяване на разпространението на вируса. Мисля, че България прави много активна политика в това отношение, коментира в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни – името, нивото на антитела и имунен отговор и дали си ваксиниран, отбеляза той.

Ваксината трябва да се прилага според указанията на производителя – ако е указано, че тя е ефективна само след две дози, значи трябва да се прилага така, посочи проф. Кантарджиев.

Моето мнение за ваксинираните с „АстраЗенека“ е, че трябва да се изчака два месеца от първата ваксина и след това спокойно могат да се направят двете ваксини на „Пфайзер“ през 21 дена, посочи той.

Проф. Кантарджиев обясни, че тромбозите при ваксиниране с „АстраЗенека“ са установени при много редки случаи, и то само при първа игла. При втората игла няма установени случаи на тромбоза, подчерта той.

По думите му цената на PCR тестовете у нас е висока заради голямото търсене. Когато медицината е пазар и бизнес, стават такива неща, заяви проф. Кантарджиев.

Той увери, че България ще получи достатъчно ваксини за постигане на колективен имунитет. Сега сме април – чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май – всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер“ и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна“. Така че ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята членът на Националния оперативен щаб.