Валери Симеонов: Има укрити такси от държавата с престъпното съдействие на Комисията по хазарта

0
104
симеонов
Валери Симеонов

Хазартът няма как да бъде забранен, защото ще се отвори вратата на залаганията на черно, казва депутатът

„Винаги, като се появи някаква тема в обществено-политическия живот, и започват някакви конспиративни теории. В средата на 2018 г. внесох аналогичен проект за промени в Закона за хазарта. Този вариант, който сега внасям, е доста по-обхватен и полезен за държавата. Става дума за едни стотици милиони, които отиват в частни ръце. В това няма лошо, но има укрити такси от държавата, и то с престъпното съдействие на Комисията по хазарта“, заяви Валери Симеонов пред Нова тв.

Вчера Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Симеонов за промени в Закона за хазарта. Според тях лотарията става държавен монопол.

Симеонов изчаквал удобния момент за този законопроект и информацията по отношение на злоупотребите за невнесените над 210 млн. лв. такси от частни лотарии дошла в точния момент.

„Комисията по хазарта си е затваряла очите за поредица от престъпления. Със сега действащия закон например е забранено да има хазартни зали и всякакви други игри в радиус не по-малък от 300 метра от училища и детски градини. До 32-ра гимназия през 10 метра има и казино, и бинго. Това е направено нарочно, защото там има деца и младежи“, смята Симеонов.

„Не се контролира и продажбата на лица до 18 г. Те са прехвърлили дейността на дистрибутори, които не следят за възрастта. И деца си купуват талончета. Никое управление не е съвършено. За мен обаче беше показателната твърдата позиция и ясната подкрепата на ГЕРБ и на министър-председателя за моя законопроект. Това означава, че чадър няма. Може би просто аз съм този, които е отворил похлупака на гърнето“, категоричен бе Валери Симеонов.

Той коментира, че Световната здравна организация определя хазарта като болест. И добави, че няма как да бъде забранен, защото би означавало „да се отвори вратата на залаганията на черно“.