Над 5 милиона лева укрити данъци от горива за година, отчете НАП

Данъчни проверяват бензиностанции

0
40
горива
Снимка: архив

Имаме информация за всяка цистерна, която влиза в страната, обяви вътрешният министър Младен Маринов

Оперативно съвещание на МВР се проведе днес в сградата на ГД „Национална полиция“ . Темата на работния формат е противодействие на контрабандата на горива. Координационното съвещание е на ниво областни дирекции, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Искаме да продължим с проверките на местата, които се занимават с прождаба на горива. Направихме анализ на свършеното до момента, начертахме посоките, по които трябва да се работи, заяви Маринов. Резултатите до момента бяха представени от Георги Чергов.

През последните години се опитваме да обединим усилията на всички контролни органи, за да повишим събираемостта на данъци и акцизни стоки. По отношение на темата работа по линия горива е създаден стриктен контрол при разтоварването им, като участват различни котролни органи, заяви той. По думите му ще се създаде национална карта на всички обекти, в които се извършва разпространението на горива. Към момента не може да се каже, че има конкретна статистика за нелегални бензиностанции, заяви от МВР.

В рамките на 2018 година бяха осъществени 13 специализирани операции, проверени са 141 обекти, общият брой на нарушенията са 247. Нарушенията са от различен характер – най-често срещаните са разлика в касовата наличност, стана ясно от брифинга.

Имаме информация за всяка една цистерна с гориво, която влиза в страната. Правим денонощен мониторинг на изхода и на входа на данъчните складове. Третият конрол е на бензиностациите. За миналата година са установени над 5 милиона лева укрити данъци, заяви шефът на НАП Галя Димитрова. Има ревизионно производство в момента на всички бензиностанции, включително тези на Веселин Марешки, заяви още тя.