Валери Симеонов иска онлайн парламент, 20% от депутатите на ОП и 50% от „Воля“ – с ковид

0
39
симеонов
Валери Симеонов

Идеята му обаче не срещнала подкрепа на председателски съвет. Лидерът на НФСБ иска още по-твърди антиепидемични мерки

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че процентът на заболели в парламента е висок и добави, че е поискал работата на депутатите да мине в дистанционен режим. Идеята му обаче не срещнала подкрепа на председателски съвет, разкри той на брифинг в парламента, съобщава DarikNews.

Симеонов разкри, че 20% от „Обединени патриоти“ са болни, а от „Воля“ – 50%. Той добави, че двама от колегите от неговата парламентарна група са все още в тежко състояние.

„Бърсането на дръжките и поставянето на маски не са достатъчно средство за ограничаване на епидемията. Тук сме уникален орган – 240 човека и 600 човека в администрацията. Стаите на групите са доста по-малко, наврени сме в по-малки помещения“, обясни ситуацията той.

Симеонов подчерта, че основно БСП не спазват мерките. „5-10 човека трайно не носят маски, на 1/3 носът им е отвън. Нивото на дисциплината не е такова каквото трябва да е, не искаме да даваме повече жертви“, каза той.

Лидерът на НФСБ призна, че новите ограничения, които налага правителството от петък, са изключително адекватни. Въпреки това той смята, че може да се помисли и за други области, в които да се наложат мерки.

„Не се третира въпросът с режима за използване на паркове, градини, междублокови пространства, те също са огнища на коронавирус, защото там играят децата. Същото се отнася и за детските площадки, които са пасивен разпространител на заболяването заради пързалките, люлките, от които се прехвърля вирусът“, коментира той.
Симеонов добави, че не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

„Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъде ограничавано струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед“, каза той.

Според него не е нужно да се въвеждат КПП, каквато беше ситуацията през пролетта.

„Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти, което е добре. Практиката показва, че малките магазини могат добре да организират мерките за дезинфекция и спазване на дистанция. Доволни сме и от това, че не се спират спортните състезания, защото те сами по себе си са един отдушник за хората, които са ограничени в своите контакти“, каза лидерът на НФСБ.