Ваучерите за почивка покриват 210 лв. и са само за хората на първа линия в борбата с Covid-19

0
65
курорти
Снимка: архив

От тях ще се възползват медицински лица, служители на здравни инспекции, соицални работници, полицаи и военни

Ваучерите за почивка ще са с номинална стойност от 210 лв. и ще бъдат издавани само за хората на първа линия в борбата с Covid-19. Това предвиждат текстовете на внесения по-рано днес от депутатите на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

С промените се въвежда 9 на сто ДДС за хотелския и ресторантьорския бизнес и книгоиздаването. Мярката е временна и ще продължи до края на 2021 г.

Според текстовете ваучери ще се осигуряват на лекари, медицински специалисти в лечебните заведения, независимо от формата им на собственост, както и на служителите от регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление, които пряко осъществяват дейности, свързани с борба и превенция на разпространението на Covid-19.

Предвидени са и глоби за лицата, които използват ваучер не по предназначение, в размер от 500 до 1000 лв., съответно имуществена санкция от 2 до 5 хил. лева. За изрядността на използваните ваучери за настаняване ще следят оправомощени длъжностни лица от Министерството на туризма, което ще бъде ангажирано с отпечатването на самите ваучери. Отпечатването ще става по предварителна заявка на Министерството на здравеопазването.

Текстовете регламентират ваучерите за настаняване да могат да се ползват еднократно само от вписаните в тях лица за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни. Обектите, в които ще могат да се ползват ваучерите за настаняване, са дружествата, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерския съвет, се предвижда в законопроекта.

Лицата, които ще ги ползват, ще се определят от министрите на съответните министерства, ангажирани пряко в борбата с коронавируса. Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват в срок до 30 ноември, а обектите, които са ги приели, ще трябва да подават иск в десетдневен срок на месеца, следващ този, в който е използван даден ваучер, за да им бъдат възстановени сумите по тях. Законопроектът предвижда право на възстановяване на стойността на приетите ваучери не по-късно от 20 декември 2021 г.

Отпечатването на ваучерите се извършва по реда на Наредбата за отпечатване на ценни книжа, той задължително съдържа серия и номер, данни за издателя на ваучера, трите имена на получателя, номинална стойност на ваучера, срок на валидност, изрична забрана за връщане на остатъка до номиналната стойност на предоставяния ваучер, най-малко два способа за защита, име, подпис и печат на издателя, се посочва в текстовете.

Предаването на ваучерите ще става с приемно-предавателен протокол по образец, утвърден от министъра на финансите, предвижда законопроектът. Освен това се посочва изрично, че в случаите на установяване на неистински или подправени ваучери – стойността им няма да се възстановява.