Владислав Горанов: България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно

0
127
Владислав Горанов

Резултатите от срещата с Тръмп ще ги виждаме тепърва, казва вицепремиерът Томислав Дончев

Координационният център във Варна ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв. Той бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп.

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. Оттам ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим, припомни финансовият министър.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: „Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни остановки (от Русия – б.р.) – това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна“.

България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите, заяви Горанов.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. „Имахме предварително подготвена Декларация за стратегическо партньорство – енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона“, каза Горанов.

За съвместни енергийни проекти Горанов заяви, че се очакват американски експерти да оценят това, с което разполагаме. Представихме на Тръмп проекта и искахме от американска страна, доколко те могат да се включат – да дойдат експерти, които ще видят на място нещата. С „Дженерал електрик“ този проект би могъл да се сглоби на разумна цена, каза Горанов.

Придобихме два руски реактора от последно поколение, които сега са на площадката на АЕЦ „Белене“. Имаме желанието, в случай че се появи интерес, да се изгради български или смесен проект, който да е икономически рентабилен и да не бъде поставен българския данъкоплатец като заложник без държавни гаранции, каза Горанов. Той припомни, че Македония и Черна гора проявяват интерес към проекта.

Финансовият министър отчете, че покупката на осемте изтребителя Ф-16 е увеличила разходите ни за отбрана до 3,1% от БВП.

Горанов заяви, че е изненадан от способността на американския президент Доналд Тръмп да комуникира.  Срещата на четири очи прерасна в двучасова с цветен диалог. Тръмп е дружелюбен към България. Искаше да извлече колкото може повече по отношение на Борисов, заяви Горанов.

За отпадането на американските визи финансовият министър заяви, че темата с визите е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени критерии. По-добра координация от страна на визовите служби могат да ускорят процеса според Горанов.

Резултатите от тази среща ще ги виждаме тепърва. Когато говорим за енергетика, това са огромни проекти и България тепърва ще става ключов играч в разпространението на газ, каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе част от делегацията.

Има шансове АЕЦ „Белене“ да се случи при възможно най-добрите условия. Фактът, че другата седмица ще ни посети американска комисия, говори за огромния интерес от страна на САЩ към този проект, заяви Дончев.

„Имаме гаранция, че президентът на САЩ ще работи сериозно по темата за падането на визите за български граждани. Това също е дълъг процес и не очаквайте още другата седмица те да паднат. Доналд Тръмп получи официална покана да посети България“, каза Дончев.