Враца, Бургас, Плевен, Перник са областите с най-висока заболеваемост от ковид-19

0
27
Снимка: Pixabay

Случващото се в Европа никак не е оптимистично, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев

Продължава тенденцията излекуваните да с в пъти повече от новозаразените. За 7 дни са излекувани 31 456 души при 2993 нови заразени. Заетите легла за неусложнени пациенти са 29%, в интензивните – 43%, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг.

Картата на заболеваемстта в страната става по-шарена. Разград падна в групата между 20 и 60 заболели на 100 000. Половината области са в групата 60-120 човека на 100 000, информира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Враца, Бургас, Плевен, Перник са областите с най-висока заболеваемост, най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище, В. Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания, Ирландия и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.