Всички области са с под 300 заболели от коронавирус на 100 000 души

0
16
Снимка: архив

Нека бъдем внимателни, добрите тенденции бързо и лесно могат да се обърнат, призова ген. Мутафчийски

Заетите легла в ковид отделенията са 32%, 44% са заетите интензивни легла, отчетоха от Националния оперативен щаб на брифинг днес.

Епидемичните показатели се подобряват. В момента България е на 27-о място в ЕС по заболеваемост и на 6-о място на Балканския полуостров. На 9-о място сме по смъртност в ЕС. 15 области имат заболяемост до 150 души на 100 000 души население и 13 области са със заболяемост между 150-300 души на 100 000, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От Националния оперативен щаб отчетоха повишен ръст на желаещите да се ваксинират медици.

На брифинга в Министерския съвет проф. Костадин Ангелов заяви, че там, където свършва информацията, започва страхът. Една от главните цели на здравните власти са българските граждани да бъдат най-информираните граждани от ЕС, обясни здравният министър и благодари на всички медицински специалисти, а и на медиите, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да може хората да бъдат информирани.

Председателят на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски призова обаче да бъдем внимателни, да не се отслабва бдителността на хората, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфеция и да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати. Тенденциите бързо и лесно могат да се обърнат, особено при разпространението на новите разновидности на коронавируса.

Такива отрицателни и тревожни тенденции се наблюдават в Чехия и Великобритания.

„Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен“, категоричен бе проф. Ангелов.