ВСС избра отново Гешев за главен прокурор

0
36
полиция
Иван Гешев

Подкрепиха го 20 от членовете на съвета

Висшият съдебен съвет/ВСС/ отново избра Иван Гешев за главен прокурор. За избора му гласуваха 20 членове на съвета, против бяха 4-ма – Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. За избора му бяха необходими 17 от гласовете във ВСС.

Преди гласуването кадровиците мотивираха вота си. Тези, които го подкрепиха, изтъкнаха професионалните качества на Гешев, както и това, че процедурата е спазена и тя допуска само един кандидат. Припомниха и че Борис Велчев също бе единствен кандидат за главен прокурор.

До повторния избор се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да назначи Гешев. Сега държавният глава няма право повторно да откаже назначението му.

В първата част на заседанието ВСС реши да продължи процедурата по избора на Гешев и да не започва нова. Самият кандидат не присъства на заседанието. След гласуването той бе поканен в залата, за да го уведомят за резултата.

„Благодаря на пленума на ВСС и на професионалната общност, която ме подкрепи. Ще направя всичко възможно да оправдая доверието им“, каза Гешев.