Втори англичанин заразен с коронавирус в Банско

0
13
Банско Снимка: DarikNews

Той е 78-годишен, пристигнал преди 5 дни на ски

Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта, съобщава DarikNews.

78-годишен англичанин е втората потвърдена проба за коронавирус в Благоевградска област. Чужденецът е пристигнал преди 5 дни на ски в Банско. В събота е получил висока температура и грипоподобни симптоми. Настанен е в инфекциозно отделение на благоевградската болница. Днес пробата му за коронавируса е излязла положителна.

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба на 9-годишно дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов. Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус. Британчето е изолирано в апартамент в Банско от петък, съобщи директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

В целия апартаментен комплекс има още около 10-тина чужденци, които ще бъдат издирени. „Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване“, предупреди ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб тази сутрин.

Кметът на Банско Иван Кадев още вчера препоръча хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

„Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости.“, призовава кметът.

Официално регистрираните посетители на Банско на 13 март са 2172 души, от които два дни по-късно – към 15 март, на територията на общината се намират само 692 души от 29 страни, става ясно от интернет страницата на общината. Всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.