Втори арестуван за терористичната атака във Виена, правителството обяви тридневен траур

0
42
Снимка: туитър

Жертвите станаха четири – двама мъже и две жени, ранените – 17

Безсънна нощ и ужас преживя Виена след терористичната атака снощи. Четири станаха жертвите, а 17 – ранените след масова стрелба на няколко места в центъра на австрийската столица.

Двама от загиналите при стрелбата са жени, другите двама – мъже. Съобщава се, че една от жените е била сервитьорка. Втората жена е починала от раните си в болницата. Няма данни за пострадали български граждани.

Към момента двама от терористите са задържани. Предполага се, че атентаторите са били четирима. Един от тях беше убит от полицията. Властите потвърдиха, че той е последовател на терористичната организация „Ислямска държава“. Според местните медии става въпрос за 20-годишен албанец, роден във Виена, чиито родители са от Северна Македония. Има данни, че през юли тази година се е опитал да замине за Сирия, но е бил разкрит. Осъжда е за тероризъм.

Австрийското правителство обяви тридневен траур. „Мислите и съчувствието ни са с жертвите, ранените и техните семейства в тези много трудни часове за Република Австрия“, каза канцлерът Себастиан Курц преди правителственото заседание.

Нападателите са започнали стрелбата по тълпата от хора, които са били навън по кафенетата и ресторантите преди началото на националния полицейски час от карантината.

Шест места са били атакувани в централната част на Виена, първо е била Синагогата, която е била затворена.

Еврейската религиозна общност разпореди всички синагоги да бъдат затворени като предпазна мярка.

Затворени са също ресторанти, супермаркети и училища. Австрийски военни охраняват важни обекти в столицата като предпазна мярка след терора.