В „Пирогов“ търсят санитари с 3000 лева заплата, няма желаещи

0
129
Болница "Пирогов"

Търсим баланса в мерките, нашите не са от най-строгите, казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Заплатата на санитарите в „Пирогов“ е 3000 лв., в момента се търсят 80 човека, но никой не иска да работи там, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

„Моят работен ден е 12 часа, жена ми взема проби по над 10 часа, а синът ми е по цял ден и нощ с костюма в отделението за коронавирус, не мога да приема, че някой се оплаква от много работа или че няма работа“, коментира той.

Доц. Кунчев смята, че ако сработят мерките с ограниченията хората ще посрещнат спокойно празниците. „Търсим баланса в мерките, нашите не са от най-строгите. В Гърция например има много строги мерки, но там вече дават добри резултати“, допълни той.

Нито коронавирусът, нито грипът, могат да се спрат само с мерки, но пък благодарение на мерките ще може да се намали броят на болните и починалите. Коронавирусът е значително по-тежък от грипа, по-лесен е за предаване, каза доц. Кунчев. В света вече има 44 000 научни статии за този вирус, но има още неща, които не знаем.

По думите му в 99% от случаите се заразяваме по въздушно-капков път. Повърхностите са важни и е възможна зараза от тях, но не е толкова голяма възможността. „Най-много говорихме за най-малките деца, но все пак говорим за 3 седмици, децата прекарват леко вируса, но често са безсимптомни преносители“, обяснява главният здравен инспектор.

Но „не можем да губим хора, да сме на 1-о място по смъртност и да не вземем мерки, това би било престъпление“, казва още доц. Кунчев.

Голяма част от обществото е с хронични заболявания, населението застарява, в момента смъртта се е увеличила с над 3% спрямо предходни години, каза още доц. Кунчев.

Тази пандемия показа всички минуси и слаби места в здравната система, видя се кои лекари могат и не могат да се справят в ситуации, това е един „стрес тест“ за цялата здравна система, каза още главният държавен здравен инспектор.