Борисов за пожара в „Пирогов“: Дано не се окаже, че са пушили в стаята

0
51
дълг
Снимка: архив

Правителството ще отпусне 200 хил. лв. помощ на Албания. Пращаме и палатки. Това е голяма трагедия, така че не бива да ги оставяме сами, каза премиерът

Дано не се окаже, че са пушили в стаята, заяви в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов във връзка с пожара в „Пирогов“, при който загинаха двама пациенти.

А здравният министър Кирил Ананиев побърза да изкаже благодарности на дежурния екип в „Пирогов“, който е съдействал за овладяването на ситуацията. Похвали и пожарната и МВР за мигновената реакция.

„Това е много неприятен инцидент. Моите съболезнования“, заяви той.

Кирил Ананиев отхвърли версията, че кислородните апарати са стари. С това той също загатна, че вероятната причина може да се окаже човешка грешка. Обясни, че единият от загиналите е бил пациент в тежко състояние, на който се е подавало двойно количество кислород. Другият е бил докаран късно вечерта.

„Пожарът възниква в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Искам да заявя, че над 80 души са били под заплаха, добре че са реагирали бързо“, каза още Ананиев.

Междувременно премиерът Бойко Борисов потвърди, че кабинетът ще отпусне 200 000 лв. на Албания за справяне с кризата след опустошителните земетресения. И подчерта, че българските власти са в непрестанна връзка с албанските си колеги.

„Пращаме и палатки за Албания. Това е голяма трагедия, така че не бива да ги оставяме сами“, каза още министър-председателят.