Газовата връзка с Гърция готова до година. С бърз път Александруполис-Димитровград си разменяме пристанища с гърците без войни

0
59
Борисов обеща до година газовата връзка с Гърция да е готова.

Борисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали как кара

„Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно“, каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа. България дава половин милиард за проекта. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. Тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция, каза Борисов.

„Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.“, обясни той.

Сега разбирам защо наричат България „скритото бижу“, защото навсякъде се намират археологически ценности, каза посланик Херо Мустафа.

„В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва“, разясни премиерът.

„Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата „диверсификация“, но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показв, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са действали така. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите „Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното“, каза Борисов.

„Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб „Балкан“ ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция“, каза премиерът.

„Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност“, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден, каза посланикът на Азербайджан.

„Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан“, каза гръцкият посланик.

Премиерът повози посланичката на САЩ при инспекцията на интерконектора.

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. „Много добре карате, г-н премиер“, обърна се тя към него. „Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата“, отговори й Борисов.

„В момента имаме поне 10 големи проекти – интерконекторът, „Хемус“, София-Калотина“, тунел „Железница“ строят много здраво“, каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с посланик Мустафа, за да обсъдят различни теми.