Ген. Мутафчийски: Във ВМА има четирима повторно заразени с ковид-19 служители

0
338
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

При двама от тях се развива по-тежка клинична картина на повторното заразяване, добави той

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на брифинг, че 4-ма служители на лечебното заведение са заразени повторно с ковид-19.

„Става въпрос за двама лекари, една медицинска сестра и един медицински секретар. Интервалите от първото заразяване до последващото е между 5 и 8 месеца.

При двама от колегите се развива по-тежка клинична картина на повторното заразяване, при другите има значително по-леки симптоми“, поясни Мутафчийски.

„За въоръжените сили ВМА беше една от първите болници, която се включи в преодоляване на последиците от епидемията, а по-късно и пандемия. Пет болници, които са на подчинение на ВМА, участват и изпълняват стриктно заповедта на министъра на здравеопазването. Повечето надхвърлят изискването за 20% разкрити легла, както е болницата във Варна“, каза още проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на извънредния брифинг.

„Във ВМА процентът е 28% разкрити легла. Към този момент са разкрити 221 легла, заети са 218. Има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и върху всички останали от сферата на здравеопазването, допълни ген. Мутафчийски.