Ген. Мутафчийски: Детските градини остават затворени поне още една седмица

0
17
Снимка: архив

У нас има разпространение на вируса по групи, което е много добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта, коментира шефът на щаба

Детските градини ще останат затворени поне още една седмица. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Той заяви, че Националният оперативен щаб продължава мониторинга на ситуацията с детските градини в други страни от ЕС. Например в Дания не е регистрирано заразяване, но ситуацията в Германия е по-различна както в училищата, така и в детските градини. „Нашето становище е, че поне още една седмица не трябва да се отварят детските градини“, каза проф. Мутафчийски.

Той посочи, че няма връзка между броя на проведените тестове и броя на новооткритите случаи с коронавирус. Така проф. Мутафчийски коментира данните за броя на заразените с COVID-19 от последните дни, които варират от 20 до 50.

„Изследванията потвърждават, че у нас има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот“, каза той.