Георги Марков: Румен Радев е нарушил 11 текста от конституцията

0
1891
конвенция
Георги Марков

Има опит за държавен преврат. България е парламентарна, а не президентска република, каза бившият конституционен съдия

Партия ГЕРБ трябва да поиска импийчмънт на президента Румен Радев, коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той сподели, че на конференцията на ГЕРБ днес е очаквал да чуе, че българският държавен глава Румен Радев е нарушил 11 текста от конституцията.

„ГЕРБ трябва да поиска импийчмънт, да внесе в Народното събрание искане за обвинение срещу държавния глава и да има дебат“, настоява бившият конституционен съдия.

По думите му президентът Румен Радев цял живот да стои на „Дондуков“2 с тази фуражка, не може да стане политик. „Той е делегитимиран, излязъл е извън рамките на своите правомощия и казва „Махайте се“. Не казва как да се махаме – чрез премахване ли? Радев настоява за пуч, има опит за държавен преврат“, изтъкна Марков.

Той уточни, че България е парламентарна, а не президентска република. Българският парламент, от своя страна, има мандат от четири години. „Парламентарна криза няма, както се видя при вота на недоверие, има излъчено правителство“, категоричен е народният представител.

„Проблемите на държавата се решават с избори. Протестът не е национален, а софийски, той не е мащабен, а изключително малък“, каза Марков.