ГЕРБ: Г-н президент, четири години стигат! Вие сте срам и позор за страната ни!

0
407
столица
Спас Гърневски

ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на Радев, припомни Спас Гърневски от парламентарната трибуна

Г-н президент, оттеглете заявката си за втори мандат! Четири години стигат! Този призив отправи депутатът Спас Гърневски в декларация на парламентарната група на ГЕРБ в парламента.

Той обясни, че разследването на европейската антикорупционна институция следи за начина, по който са заложени параметрите за обществената поръчка, когато вътрешен министър е бил настоящият секретар на президента Радев, а не сключването на договора, когато министър е бил Валентин Радев от ГЕРБ.

„ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узинов. Европейската служба за борба с измамите препоръча на ЕС страната ни да възстанови близо 6 млн. евро. От „Дондуков“ 2 най-нагло коментират лъжа до лъжа. Правят препратка за сключването на договора, но МВР не е можело да не сключи договора, който преди това е бил обжалван пред две институции“, каза Спас Гърневски.

ОЛАФ търси кой е манипулирал тази обществена поръчка. Кои от фирмите произвеждат SUV и джипове? Кой е поръчителят на аферата? Има ли данни за злоупотреба с валст и обагодетелстване на трета страна, обясни още Гърневски.

Той напомни думи на служебния премиер Огнян Герджиков, който каза за Радев, че му е нареждано от президента как да действа.

„Г-н президент, вие просто така наредихте. В правовата държава има норми, които трябва да се спазват. Докога обществото ще търпи разюзданото ви поведение. Какъвто чорбаджията, такива и ратаите му“, каза Спас Гърневски и нарече „резил“ участието на Румен Радев в инициативата „Три морета“, когато се оказа, че е бил контактен на заразен с коронавирус. „Домакините ви изгониха като бездомно куче от страната. Вие сте срам и позор за страната ни“, каза още Гърневски.

„България е осъждана не веднъж за това, че депутати от ГЕРБ си позволяват тук да изопачават фактите и да произнасят присъди. Че хора тук четяха СРС-та“, каза Крум Зарков от БСП и подчерта, че наближават избори, в които хората ще решат дали искат политици като Румен Радев, или като Спас Гърневски.