Германски лекари откриват сходство межу отравянията на Навални и Гебрев

0
17
Емилиян Гебрев

И двамата са атакувани с вещество от семейството на органофосфатите

Докато разследват случая с Алексей Навални, германските лекари са направили аналогия с атака с отрова в България срещу бизнесмена Емилиян Гебрев, тъй като има поразително сходство между нея и случая с руския опозиционен активист, писа германският в. SPIEGEL, като цитира разследване с платформата Bellingcat.

Според констатация от берлинската болнца Charité Навални е бил отровен. Същото се случи през април 2015 г. с българския оръжеен магнат Емилиан Гебрев. Първо получава сърбеж в очите, после колабира и изпада в кома. Синът му и един от приближените му също се чувстват зле. Тогава лекарите откриват отравяне, но не могат да кажат точно кое е използваното вещество.

Гебрев едва оцелява при нападението, а виновниците първоначално не са открити. Три години по-късно бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му се сгромолясаха в парк в Солсбъри, Великобритания. В този случай изследователите успяват да определят точното вещество: Двамата са отровени с изключително опасното химическо оръжие новичок, или т. нар. органофосфат.

За предполагаеми извършители се смятат агенти на руската военна разузнавателна служба ГРУ, чиито следи след Солсбъри са проследени почти напълно. Скрипал и дъщеря му, която също беше отровена, оцеляха при опита за убийство.

Гебрев е излекуван месец, след като беше отровен. 30-ина дни след освобождаването си Гебрев пак е в болницата отново със симптоми на отравяне, като оцеля и при втората предполагаема атака.

Когато Гебрев чул за отравянето във Великобритания, припознал неговия случай и отново се обърнал към прокурорите.

Журналисти от Bellingcat и SPIEGEL разкриха допълнителни връзки между двата опита за убийство и общо осем агенти на ГРУ, участващи в операцията в България. Българските прокурори повдигнаха обвинения срещу трима от тези служители на ГРУ в началото на тази година. Заключението е опит за убийство с неидентифицирано органофосфатно вещество, което „застрашава живота на мнозина“. След като Гебрев разпознава предполагаемите автори, възможните мотиви също стават ясни. Той доставя оръжие и на Грузия, и на Украйна.

Фактът, че германските лекари сега са се свързали с българските си колеги по случая с Навални е толкова разбираем, колкото и красноречив. Очевидно те смятат за възможно използването на едни и същи или много подобни вещества. Според първото изявление на Charité Навални е бил изложен на активна съставка от групата на инхибиторите на холинестеразата – която включва органофосфати, но и други вещества.

Алексей Навални

Според информацията на SPIEGEL и Bellingcat специалистите сега предполагат, че Навални е бил изложен на вещество от това семейство органофосфати. Те включват инсектициди като E605 – но и нервни токсини като зарин и още по-мощния новичок, разработен в руски лаборатории. Класическото лечение е прилагането на атропин, както е описано от Charité.