Гешев: Аз съм български ястреб. За мен е определящо дали обичаш родината си и чак след това какво отношение имаш към други страни

0
88
полиция
Иван Гешев

Нямам амбиции в сферата на политиката. Прокуратурата не мрази богатите хора, те трябва да си плащат данъците, казва главният прокурор

Аз съм български ястреб, заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. „Няма голям, малък брат – има държавни интереси, интереси на българската икономика. Някъде четох, че съм американски ястреб. Ако въобще мога да кажа, че съм ястреб – аз съм български ястреб. За мен е определящо дали си българин и обичаш родината си и чак след това какво отношение имаш към някакви други страни.

Не мога да приема да обичаш някаква друга страна повече от своята, аз обичам страната си. Трябва да защитаваме националния си интерес. Завършил съм паралелка със засилено изучаване на руски език, слушам руска музика, разбирам много добре руски език, но това няма никакво значение, мен ме интересува българският национален интерес“, коментира Гешев. „Ние сме част от един геополитически блок и трябва да защитаваме интересите си в рамките на този блок“, уточни той.

По думите му определението „тримата големи“, в което вече е включен и той, заедно с премиера и президента, не го ласкае, защото главният прокурор не е политик:
„Политиците определят своите действия на базата на това как ще ги преценят избирателите, те живеят с мисълта, че трябва да бъдат избрани. Аз имам 7-годишен мандат и трябва да свърша определена работа“. Гешев заяви, че не е част от елита и номенклатурата, а е част от обикновените граждани.

„Нямам амбиции в сферата на политиката. Нямам афинитет към това да говоря едно, а да правя друго“, категорично отговори Иван Гешев на въпрос дали след 7 години ще опита да влезе в политиката.

„Прокуратурата не мрази богатите хора, те трябва да си плащат данъците“, коментира Гешев и заяви, че еднакъв ще бъде подходът към богатите бизнесмени и към „тези, които крадат от бабите по селата“. Според главния прокурор голяма част от богатите хора в България са натрупали парите си по криминален начин.

Иван Гешев беше категоричен, че няма кой да му се обади и да му каже какво да прави или да не прави.

„Не мога да критикувам президента за това, че изпълнява свои правомощия, но мога да повторя неща, които съм казал – не ми е ясно каква е целта на тези консултации. На мен ми приличат на нещо „не може да няма проблем, намерете го“, коментира обвинител номер едно за срещите на Румен Радев с НПО-та от съдебната система, в това число адвокатското.

„Не може на тези консултации да присъстват хора, които са заинтересовани да бъде блокирана работата на прокуратурата. Адвокати на подсъдими, част от мрежата на подсъдимия Прокопиев, мрежа от НПО. Не може хора, които са от едната страна на процеса, да диктуват промени за другата страна. И затова го нарекох наглост“, обясни Гешев отношението си към консултациите на „Дондуков“ 2. „Ако аз инициирам промени в закона – ще започнат едни писма до ЕК как съм привърженик на Сталин, Ленин и Хитлер, и кой ли още не. Но когато те предлагат промени… Аз знам каква им е целта – да се сложи намордник на прокуратурата. Тогава се казва, че е признак на висша демокрация“, анализира главният прокурор.

Попитан за кои хора говори, той отвърна: „То е видимо – хората, които прокарват тези интереси, на кого са адвокати, чии са НПО, откъде се финансират“. И добави, че освен да обслужват своите подсъдими и обвиняеми клиенти, целта им е и „да се трупа политически имидж на гърба на прокуратурата“. Затова и той се противопоставя на всякакви опити да бъде направена прокуратурата „безвредна за хората, които нарушават закона“. Относно поисканото извинение, Иван Гешев напомни, че назовава истината: „Много са чувствителни“.

„Факт е обаче, че определени хора защитават определени интереси, които не съвпадат с интересите на гражданите. И това е нормално, защото техните клиенти им плащат, аз не обвинявам“, каза той по адрес на адвокатската организация, която отправи призиви за конституционни промени срещу прокуратурата.

„Те се опитват на мен да ми забранят да изказвам лично мнение и ми говорят за права на човека. Едно НПО, които е ясно кои са хората вътре, са присъствали вътре, изготвили подробно становище, да стане прокуратурата безвредна, безопасна и нефункционираща. За мен това е наглост“, повтори Гешев.

Той направи сравнението, че това е все едно двете страни в един боксов мач на единия да не му харесва стила на единия боксьор и да поиска да му вържат ръцете. „Българският главен прокурор, каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че е една всевластна фигура, която в реално време контролира всичко и всички маршируват под строй, това не е истина. Това е пропагандна теза“, заяви Гешев. „Българският главен прокурор чертае стратегиите и задава целите“, повтори той.